image

4. Shranjevanje in oznaka ID3
Ko ste z izdelkom zadovoljni, ga je seveda treba shraniti. V meniju Datoteka izberete Izvozi in kot vrsto datoteke izberete MP3.

image

Sledi določanje oznak ID3. Te so namerno »zakopane« v datoteko. Programi za predvajanje uporabljajo te oznake za prikaz, kaj predvajajo, strežniki podcastov in iskalniki pa jih uporabljajo kot pomoč pri določanju vrste vsebine. Oznake lahko spodbudijo poslušalce, da izberejo prav vaš izdelek, pa tudi da se vrnejo po nadaljevanje. V polja vpišete vse, kar želite, da bi drugi vedeli o vašem izdelku. Tako boste prav gotovo vpisali ime prispevka, ime serije, svoje podatke, spletno stran, kjer bosta posnetek ali povezava nanj dosegljiva, pametno pa je napisati tudi, kdaj lahko poslušalci pričakujejo nadaljevanje, in če veste že vnaprej, morda tudi naslov nadaljevanja, ki bo poslušalce še dodatno pritegnil. Tudi ime dajte datoteki takšno, da opisuje vsebino in je pregledno, prav tako pa je dobro vpisati datum izdelave, saj navadno poslušalci ne želijo poslušati ne vem kako starih in morda že zastarelih izdelkov. Število vnosov ni omejeno na velikost tabele, kot jo vidite, ampak lahko dodajate ali brišete polja za vnos. Če načrtujete več nadaljevanj, je pametno shraniti predlogo, saj bo tako v vseh delih serije primerljiva oznaka ID3. Seveda boste spremenili ime prispevka v seriji in še kaj, je pa lažje delati s predlogo kot pa se vsakič spomniti, kaj je še treba dodati. Ko ste vnesli vse, kar želite, je treba pritisniti le še »V redu«, pa bo datoteka zapisana, kamor ste določili.

image

5. Distribucija
Ko je prispevek posnet in označen, ga je treba le še objaviti. Ker predvidevam, da nimate svoje spletne strani, je najlažje uporabiti katerega od brezplačnih strežnikov za spletne dnevnike (bloge). Googlov Blogger (www.blogger.com ) je prav gotovo primeren, WordPress prav tako, na voljo pa jih je še veliko več. pozneje, če vas zadeva zagrabi, lahko še vedno kupite svojo domeno in si izdelate lastno spletno stran. Za občasno objavljanje pa je blog vsekakor dobro mesto za objavo podcastov. Če tega še niste počeli, ni razloga za skrb, saj je zadeva več kot preprosta in pri izdelavi novega spletnega dnevnika vam bo strežnik oziroma čarovnik za pripravo strani pomagal s predlogami in drugim, kar je potrebno. Tako je priprava novega spletnega dnevnika podobna zlaganju lego kock, pri čemer ves čas vidite, kako bo videti končni izdelek.

V blogu boste lahko tudi pisali o svojih prispevkih in spremljali morebitne odgovore in komentarje poslušalcev. Prav tako pa boste lahko vključili povezave do prenosov RSS, prek katerih bodo programi in strežniki za združevanje vsebin, kot je iTunes, poskrbeli za samodejen prenos nadaljevanj vašim poslušalcem, ki se bodo na vaš podcast tudi naročili.

Najpreprostejši način je uporaba programa, ki vam bo pomagal pri celotnem opravilu oziroma bo opravilo opravil samodejno. Takšni orodji sta FeedBurner (http://feedburner.google.com) in PodcastBlaster (podcastblaster.com).

image

Vnesite naslov svojega bloga, ki je lahko še popolnoma prazen, odkljukajte »I am podcaster« in pritisnite »Next«. Sledi izbira spletnega dnevnika, posebej če jih imate več. in na naslednjih straneh še določanje nekaterih zadev, kar pa je samo odgovarjanje na vprašanja. Končali boste opremljeni s storitvami za svoj novi podcast, izvedlo se bo aktiviranje podcasta v vašem računu za FeedBurner, nastavili pa boste lahko tudi nekatere možnosti za spremljanje obiska podcasta.

Zdaj je treba izdelano datoteko shraniti v katerega od strežnikov. Recimo v Our Media (http://ourmedia.org).

image

Na tej strani se morate seveda najprej registrirati, se prijaviti in potem lahko naložite (Upload) svoj izdelek v strežnik. Seveda pa je večina brezplačnih strežnikov opremljenih s posebnimi pogoji, med katerimi je pogosto tudi dovoljenje za distribucijo svojih avtorskih izdelkov samo za izobraževanje, kulturo in podobno. Če želite tako predstavljati svoje podjetje, bo treba poiskati strežnik, ki to tudi dovoljuje.

Dobro, to zdaj ni tako pomembno. Vaša datoteka je naložena v strežnik. Zdaj je treba v blogu dodati prispevek, katerega naslov bo tak, kot je naslov vašega podcasta. Dodajte nekaj stavkov o tem, kaj je mogoče pričakovati v vašem prispevku. Zdaj je treba počakati nekaj minut, da FeedBurner to doda vašemu prenosu in pripravi vaš prvi izdelek. Drugega in nadalje bo vnašal tako, kot jih boste izdelali in označili kot epizode določene serije. Tako bo vse skupaj pregledno. Zdaj lahko prijavite svoj izdelek v iTunes in še kam. V teh strežnikih pa lahko traja tudi nekaj dni, da se vaš podcast pojavi med drugimi izdelki.

image

Na spletni strani www.apple.com/itunes/podcasts/specs.html boste našli še veliko nasvetov o tem, kako naj pripravite in prijavite podcast.

V blogu ne pozabite dodati gumba za prijavo na prenos podcasta RSS, s katerim se bodo poslušalci prijavili za vaš podcast in tako brez truda dobili nadaljevanja.

In kako najdete podcaste? Preprosto. V spletni brskalnik vpišite v iskanje podcast ali poddaja, pa vas bo brskalnik zasul z vsem mogočim. Lahko pa pogledate v iTunes in v druge podobne trgovine in spletne strani, kjer je na tisoče zanimivih podcastov, razdeljenih v pregledne kategorije. Sprva zadeva morda deluje zapleteno, sčasoma pa postane domača in brez težav boste spremljali in izdelovali podcaste.